Blodtrycksbehandling

Inte minst genom vår företagshälsovård har vi skaffat oss en gedigen erfarenhet av blodtrycksbehandling. Basen är alltid att jobba med livsstilsförändringar såsom öka motion, äta nyttigare, bli av med eventuell övervikt, minska salt, stressa mindre men ofta behövs också medicinering. Numera finns bra blodtryckssänkande mediciner med inga eller få biverkningar.

Ibland kan det vara svårt att få ordning på sitt blodtryck. Man mäter det och tycker det går upp och ned utan att man förstår varför. Ibland känner man sig lite yr eller trött och undrar om blodtrycket ligger för lågt eller högt eller beror symptomen på något helt annat?  I en sådan situation kan en så kallad 24 timmars blodtrycksmätning vara särskilt lämplig. Ring oss gärna på 0911-10771 och beställ en tid hos vår läkare för en sådan undersökning. Samma pris som på hälsocentralen, 300 kr och frikort gäller. Med en 24 timmars blodtrycksmätning får du en utmärkt koll på ditt blodtryck och riskerar varken att gå omkring med för högt tryck eller få för mycket medicin och biverkningar på grund av det.

Vi är specialiserade på blodtrycksbehandling. Oavsett var du bor eller vilken hälsocentral du är listad på har möjlighet att beställa tid hos vår läkare för genomgång av ditt blodtryck och om du vill kan vi sköta dina framtida blodtryckskontroller. Ett läkarbesök kostar 300 kr för blodtrycksbesök, precis som på en hälsocentral och frikort gäller.

 

Varför är högt blodtryck farligt?

Att ha ett högt blodtryck är vanligt. Nuvarande blodtrycksgränser är < 140/90 på läkarmottagning och < 135/85 om du mäter själv hemma. Det lömska med ett högt blodtryck är att det sällan påverkar allmäntillståndet. De flesta som har det märker inte av det alls. Det är med andra ord inte blodtrycket i sig som är problemet. Det är riskerna som det för med sig som utgör ett hot. Ett högt blodtryck kan leda till allvarliga tillstånd och sjukdomar som hjärtsvikt, hjärtinfarkt, hjärtflimmer och stroke.

Att blodet pumpas ut i kroppen är en förutsättning för att alla delar och organ ska förses med syre, näring, hormoner och signalsubstanser. Vid högt blodtryck kommer blodet i för hög fart och nöter på kärlen. Den så viktiga insidan på kärlväggen tar skada.

I de trasiga kärlen bildas lätt en ansamling av så kallad plack och om placken inflammeras och spricker svarar blodet med att levra sig och en blodpropp bildas. När blodtrycket är för högt behöver även hjärtat jobba hårdare och hjärtmuskeln blir då förtjockad och stel och fungerar sämre.